Stanowiska Komitetu Standardów

Stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości. Ośrodki odpowiedzialności i miejsca powstawania kosztów w przedsiębiorstwie. Rachunek kosztów przedsiębiorstw komunalnych. Podstawowym celem artykułu jest przedstawienie kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa, którego przedmiotem działalności są usługi komunalne dodatkowo organizacji ewidencji przychodów i kosztów w systemie finansowo-księgowym na potrzeby jego zarządzania. W artykule zostaną omówione zadania dotyczące kosztów działalności przedsiębiorstw, jakich przedmiotem aktywności są usługi komunalne i mieszkaniowe, niezależnie od formę organizacyjno-prawną. W ramach artykułu zostaną omówione koszty poszczególnych obszarów aktywności przedsiębiorstwa, w tym: utrzymania dróg, utrzymania zieleni miejskiej, odbioru odpadów komunalnych, utrzymania składowisk odpadów komunalnych, przesyłu energii cieplnej, gospodarki mieszkaniowej, utrzymania infrastruktury przedsiębiorstwa. Będą tak jak omówione problemy organizacji zakładowego planu kont w obszarze przychodów i kosztów aktywności przedsiębiorstwa komunalnego z uwzględnieniem zasad rozliczeń kosztów pośrednich jego działalności. Mój artykuł adresowany jest do: zarządów i dyrektorów, kierowników jednostek organizacyjnych, pracowników działów ekonomiczno-finansowych, pracowników działów księgowości, controllerów, pracowników urzędów gmin, którzy z racji swojej pracy sprawują kontrolę powyżej realizacją usług komunalnych w gminie, członków rad nadzorczych przedsiębiorstw, których przedmiotem działalności jest świadczenie usług komunalnych, niezależnie od jego formy organizacyjno-prawnej. Artykuł prowadzony będzie w formie informacyjno-doradczej, w postaci śladowy wykładów połączonych z elementami warsztatów. W celu zilustrowania materiału wykładowego uczestnicy artykułu będą mieli gdzie złożyć sprawozdanie finansowe do rozwiązania klika praktycznych zadań, zgrupowanych z poruszaną na wykładzie tematyką, poprzez co będą aktywnie uczestniczyć w szkoleniu. Indywidualne i grupowe rozmowy uczestników artykułu z prowadzącym zapewnią wymianę wiedzy, umiejętności i doświadczeń oraz rozwieją niepewność i problemy, nasuwające się w trakcie artykułu. Atrakcyjność artykułu zapewni prezentacja multimedialna, obejmującą tematykę artykułu także odwoływanie się do doświadczeń prowadzącego we wdrażaniu systemów budżetowania i controllingu w przedsiębiorstwach komunalnych. Rachunek kosztów przedsiębiorstwa. Cele i zadania rachunku kosztów. Ośrodki odpowiedzialności i miejsca powstawania kosztów w przedsiębiorstwie. Wyodrębnianie ośrodków odpowiedzialności i miejsc powstawania kosztów. Koszty obszarów działalności przedsiębiorstwa komunalnego. Zarządzanie kosztami przedsiębiorstwa. Koszty utrzymania i pielęgnacji zieleni miejskiej. Koszty utrzymania dróg (lato i zima). Koszty wywozu odpadów. Koszty utrzymania składowiska odpadów komunalnych. Koszty bazy sprzętowo-transportowej. Koszty utrzymania mieszkań komunalnych. Koszty utrzymania cmentarzy. Koszty utrzymania infrastruktury cieplnej – przesył energii cieplnej. Koszty utrzymania infrastruktury przedsiębiorstwa. Koszty innej działalności

Komentarze: 2

noavatar.png
jakie informacje zawiera kodeks pracy 2019-12-25

Cześć, zrobiłeś niesamowite zadanie. I na pewno go digg i osobiście polecam moim znajomym. Jestem przekonany, że będą korzystać z tej witryny.

noavatar.png
Ewa Bończak-Kucharczyk podziały nieruchomości 2020-05-07

Bardzo interesujący temat, dzięki za założenie.